24 Ekim 2010 Pazar

Kurdele Nakışı Dergisi indir

Güzel bir kurdele nakışı dergisi, her ne kadar türkçe olmasa da açıklayıcı resimler ve şık modeller bulunmakta. Farklı alanlarda kullanılan kurdele nakışlarını resimlemişler. Belki bu dergi size biraz yardımcı olur.

Dergiyi indirmek için tıklayın

20 Ekim 2010 Çarşamba

Kurdele Nakışı Sergisi 2010

Hamiyet - Hacer Çaylı Kurdele Nakışı Sergisi 28 Ekim - 04 Kasım tarihleri arasında Kadıköy şehir hatları (Eminönü-Karaköy) vapur iskele üstü Şirket-i Hayriye Sergi Salonunda.

Kurdele Nakışları,
Mefruşatta kurdele sanatı,
İğneden kurdeleye Kurdele Nakışı teknikleri. Haydi hanımlar sergiye

Kurdele Nakışında bir kaç iğne hareketi

Saplar İçin Kurdele Bükme

Kurdeleyi düğümleyiniz ve kumaşın içinden çekiniz. Kurdeleyi yana doğru gergin olarak tutunuz ve istediğiniz sıkılıkta sarmal olana dek iğneyi saat yönünde çeviriniz.
Not: Kurdele çok uzun olmamalıdır.

Bükülmüş Sarmal İlmek


Aşama 1. Kurdeleyi kumaşın içinden çekmeden önce düğümleyiniz. Sonra iğneyi döndürünüz.

Aşama 2. Bükülmüş kurdeleyi istenilen uzunlukta dışarı uzatınız. Kurdeleyi zıt yöne doğru bükerken (saat yönünün tersine), kurdele ilmeği ile işleyiniz. Uzun bir sarmal istiyorsanız kurdeleyi daha fazla, kısa bir sarmal istiyorsanız daha az bükünüz.

Aşama 3. Kurdeleyi içinden arkaya daha fazla çekilmeyene kadar çekiniz.


İğneye Kurdele Takma

Aşama 1. Kurdeleyi iğnenin gözünden geçiriniz, sonra iğnenin ucu ile kurdelenin ucunu delip geçiniz.


Aşama 2. Kurdeleyi aşağı, iğnenin içinden, bükmeden iğne deliğinde sıkışana kadar çekiniz.



Kurdele Nakışı Yazma

Kurdele nakışı günümüzde hemen hemen her yerde karşımıza çıkıyor. Üreticilikte sınır tanımayan el emekçileri günden güne yeni göz nurlarını ortaya koyuyorlar.
Şimdiki tanıtacağımız yazma kenarı örneği. Kolaylıkla temin edebileceğiniz kurdele ve  inci ile küçük ve güzel gülleri bir bir yazmanın kenarına işleyeceğiz.

Öncelikle gülü hazırlayacağız. 10 santim boyunda kurdelayı kesiyoruz iğne ile çapraz olacak şekilde alt ve üstten olmak üzere geçiriyoruz kurdela bittiğinde bir tane inciyi iğneden geçirerek tekrar dibine batılıyor ipi sıktığımızda gül şeklini alıyor tekrar aynı yerden batıp gülü sağlamlaştırıyoruz ipi koparmadan oyanın köşesine gelecek şekilde dikiliyor ve koparıyoruz çakmak yardımıyla ipi yakıp sağlamlaştırıyoruz.Renk renk kurdeleleri zevkinize göre işleyebilirsiniz kolay gelsin.

Kurdele Nakışı ile Düz İlmek ve Fransız Düğümü

temble papatya
Kurdele nakışı ile düz ilmek

Kurdele nakışındaki en temel tekniği gösteren bu örnek, çeşitli motiflerin yapımında kullanılabilir.
1. İğneyi A noktasından (kumaşın altından) batırın ve
yukarı çekin.
2. İğneyi B noktasından batırın ve aşağı çekin.




kurdale nakışı
Not : İğneyi C noktasından çekerken kurdelenin kıvrılmasına engel olmak için, kurdeleyi düzeltiğinizden emin olun. Bu işlemi yaparken gerekirse kurdeleyi başparmağınızla nazikçe yerinde tutun.

Tembel Papatya:
Bu örneği kurdele, ham ipek veya pamuklu perle kullanarak, taç yaprağı veya yeşil yaprak yapımında kullanabilirsiniz.
1. İğneyi A noktasından (kumaşın altından) batırın ve yukarı çekin.
2. Kurdelenin ucu yönünde bir dönüş yapın ve iğneyi B noktasından batırın (A noktasının bir veya iki delik yanından). Kurdeleyi yerinde ve gevşek tutmaya çalışarak iğneyi C noktasından çıkarın. D noktasından batırarak ilmeğinizi yerine sabitleyin.


Fransız düğümü
fransız dğümü
1. İğneyi A noktasından (kumaşın altından) batırın ve yukarı çekin. Kurdeleyi veya ipi tutarak, iğneyi üzerine koyun.
2. Kurdele veya ipliği iğnenin etrafına iki veya üç kez dolayın. İğneyi B noktasından batırın (A noktasının bir veya iki delik yanından). Düğümü oluşturmak için, etrafına kurdele veya iplik sardığınız iğneyi, kumaşa yaslayarak, aradan çekin.

Yeni Başlayanlar İçin Kurdele Nakışı

En çok sevilen elişlerinden biri olan Kurdele Nakışı, özellikle yeni başlayanlar için en basit örnekleriyle Deryalı Atölye’de… Haydi masa örtülerinizi, yastıklarınızı, havlularınızı, hatta kıyafetlerinizi kurdeleyle süsleyin!




Kurdale Nakışı ile Çiçek Yaprakları Yapmak

Sadece ipek kurdele ile yapabileceğiniz bu örnekle harika yapraklar veya
taç yaprakları yapabilirsiniz.


1. İğneyi A noktasından (kumaşın altından) batırın ve çekin.
2. Kurdeleyi kumaşın üzerinde düz yatırın ve iğneyi B noktasından batırın ve yavaşça çekin. Kurdelenin B noktasında kıvrıldığını göreceksiniz; bu nedenle iğnenizi çok sıkı çekmeyin yoksa kıvrılma görünümünü kaybedersiniz.

Kurdele genişliğinin ortasından batırdığınızda yandaki gibi bir görüntü elde edersiniz

Değişik yönde kıvrımlar elde etmek için, B noktasının hafif sağa veya hafif soluna batırabilirsiniz.Püf noktası : Eğer kurdele düz ve dar görünüyorsa, ilk yaptığınız yaprağın üstüne bir tane daha yapın.

Bu örneği gerektiği kadar tekrarladığınızda yandaki görüntüyü elde edersiniz

Kurdele nakışı ile dal yapmak

Bu örneği çiçek dalları veya çerçeveleme yapmak için kullanabilirsiniz.
1. İğneyi A noktasından (kumaşın altından) çıkarın ve çekin.
2. İğneyi dal çizgisi üzerinde B noktasından batırın. İpi çizginin altında
tutarak, C noktasından, (B noktasının tam hizasından, aşağısından
veya üstünden değil) B noktasının 3mm uzağından çekin. İpin her
zaman ilmek attığınız çizginin altında kalmasına dikkat ederek, dal
bitene kadar devam edin.

10 Ekim 2010 Pazar

Kurdele Nakışının Kullanıldığı Yerler

Zefaretin simgesi kurdele nakışı günümüzün modern çeyizlerinde kullanıldığı gibi farklı yerlerdede kullanılmaktadır. Yaratıcılığın sonu yok bu sanatı kullanılanlar farklı tasarımlarda da kullanmaktadırlar.

Önce çeyizlerden başlayalım,
Genç kızların rüyası olan ve tektek hazırlarken heyecan duydukları çeyizler bohçalar salon takımlar mutfak takımları seccadeler kırlentler yatak örtüleri gibi bu nakışın kullanıldığı alanlar.

Ev dekorasyonunda da kullanılan kurdele nakışı kimi zaman abajurlara renk katar kimi zaman salonda kırlentlerde hatta klozet takımlarında bile.

Sadece ev dekorunda değil farklılığı seven hanımların elinde çanta olur bazende ayaklarında şık bir ayakkabı. Giyimde kullanılan aksesuarlarda eldiven atkı şal bere olarakta zerafet katar hayatımıza.

Yaratıcılıkta sınır tanımayan bayanlar yaşamın her anında bu modern sanatı her yanında kullanırlar.

Renk Renk Çeşit Çeşit Kurdeleler

Kurdele çeşitleri günümüz tekstilinde saymakla bitmez. Rengarenk kurdeleler kalite kalınlık tür tür desen desen üretilip satılmaktadır. Bazen açılışlarda kesilir kimi zaman gelin beline bağlanır. Günümüzde ise modern çeyizlerin vazgeçilmez sanatıdır kurdele. 

Genç kızların çeyizinden gündelik havlularda gördüğümüz kurdele çeşitlerinden birkaçı aşağıda sıralandığı gibidir;

Organze kurdele, ipek kurdele, telli kurdele, karanfil kurdele, janjanlı kurdele, saten kurdele, simli kurdele.

Kurdele Nakışında Kullanılan Malzemeler

İğneler
Kurdele nakışında kullanılan iğneler bazı özelliklere sahiptir.
Ucu sivri iğneler: Kumaşa batıp, çıkarak yapılan çiçek çalışmasında kullanılır.
Ucu küt iğneler: Kumaşa daha az batırılarak yapılan yüzeysel çalışılan çiçeklerde kullanılır.
İğnelerin ebatları farklıdır. Hafif ve kumaşlar için ince iğneler, kalın kumaşlar için daha büyük iğneler vardır. İğnelerin kurdele geçirilecek gözleri büyük olmalıdır ki, kurdele rahat geçebilsin. Bazı iğnelerin kurdele geçirilen delikleri özel bir madde kaplıdır ve rengi sarıdır. Buda kumaştan kurdelenin rahat geçmesini sağlar.

Kurdelelar
Çeşitli kurdeleler piyasada satışı sunulmuştur. Organze kurdele, saten kurdele ve ipek kurdelelerin çeşitli genişlikleri, renkleri mevcuttur.
Saten kurdele bu nakışta kullanılmaz. Organze kurdeleler bazı özel çiçek çeşitlerinde kullanılır. Kurdele nakışının özelliğini en iyi yansıtan ipek kurdelelerdir. İpek kurdelelerinin çeşitli renkleri ve genişlikleri bulunur.

İplikler – Boncuklar
Kurdele nakışının tamamlayıcısı olarak iplikler ve boncuklar kullanılır. Çeşitli renkli mulineler, koton, floş ve simli iplikler bu nakışta alt yapıyı hazırlamada önemli rol oynar. Boncuklarda çiçekler daha güzel, parlak gösterirler. Piyasada çok çeşidi bulunmaktadır.

Kumaşlar
Kurdele nakışı bir çok çeşit kumaşa rahatlıkla çalışılır. Pamuklu, keten, ipek şantug, yerel dokumalar, tafta, monoray, bürümcük, dantel, kot, yün, şifon gibi…Ayrıca özel baskılı kumaşlar üzerine de kurdele nakışı çalışılır.

8 Ekim 2010 Cuma

Kurdele Nakışı Tarihi

     M.Ö. 1200 yıllarında Uzakdoğu’da kullanılmaya başlayan ipek, pek çok maceralı yolculuklar geçirerek Akdeniz kıyılarına ulaşmıştır. “İpek”in sırrını ellerine geçiren Bizanslılar, ipek üretimini endüstri haline getirmişlerdir.

     İpek kurdele ile yapılan iğne sanatı, 1800’lü yılların ortalarında popüler olmuştur. Öncelikle askeri üniformaların üzerinde kullanılmış, daha sonra sivil toplumda yeleklerin üzerinde görülmüştür.

     3.Napolyon’un eşi Prenses Eugenie’in kıyafetlerinde kurdele nakışı kullanmasıyla sarayda da görülmeye başlandı. Kıyafetler ünlü House of Worth ilk hot couture mağazası tarafından tasarlanıyordu.

     İğne sanatı bu çağlarda oldukça popüler oldu ve hemen ardından İngiltere’ye Avrupa’ya, diğer ülkelere ve ABD’ye ulaştı. 1815 yılında Amerika’da ilk kurdele fabrikası açıldı.

     Dikiş makinesinin geliştirilmesiyle toptan üretim yapılmaya başlandı. Zengin halk nüfusunun artmasıyla, kurdele nakışlı kıyafetler oldukça ilgi ve talep gördü. Kullanılan şemsiyelerde de bu nakışa yer verilirdi.

     Dönemin şaşaalı yaşamına paralel olarak kıyafetlerini günde beş kereye kadar değiştiren kadınlar sayesinde, couture mağazalar oldukça yoğun çalışmalar yapıyor ve kurdele nakışı da yaygınlaşmaya devam ediyordu.

Kraliçe Victoria döneminde ev dekorasyonunda ve aksesuarlarında da kullanılmaya başlandı.

19. yy. sonunda özellikle Crazy Patchwork çalışmalarında süsleme amacıyla bu nakış kullanılmıştır.

Avustralya ve Yeni Zelanda’da yeniden canlandırılan, iğne ile yapılan bu dekoratif sanat, günümüzde bizim ülkemizde de rağbet görmektedir.

Kurdele Nakışı Nedir ve Nasıl Yapılır

     Kurdele nakışı iğne ile çalışılan bir sanattır. Ayrıca dekoratif bir nakış çeşididir. Kurdele nakışında ipek ve organze kurdelerle kesme katlama dikme yöntemleri kullanılarak çeşitli kompozisyonlar oluşturulmaktadır.
Bu nakış türü kolay çok fazla araç gereç gerektirmeyen fakat çok güzel sonuçlar alınabilen bir nakıştır. Ayrıca öğrenilmesi çabuk ve kolaydır. Kullanım alanının genişliği de kurdele nakışı sanatının bir başka artı özelliğidir. Bu gibi nedenlerle başlanılan projelerin başarıyla tamamlanma oranı çok yüksektir. Ayrıca evde çalışma rahatlığı tanıması ve temiz bir iş olması bu sanatın bayanlar tarafından oldukça rağbet görmesine sebep olmaktadır.
     İpek kurdele nakışı çok eski yıllardan gelen adeta antika sayılabilecek zevkli bir sanattır. Günümüzde etkili zarif nostaljik ve çağdaşlık gibi özellikler kazanmıştır. Organze kurdele kullanıldığı taktirde ise oldukça düşük maliyetlerle birbirinden güzel ürünler yapılabilmektedir. Ancak geniş çapta kullanılan saten ve naylon karışımlı kurdeleler ipek kurdelenin yumuşaklık ve esneklik özelliğinden yoksundur. Bunu da yapılacak çalışmalarda göz ardı etmemek gerekir.